Livrare gratuită la cumpărături de minimum 399 LEI

Întreținerea pielii – idei simple și practice pentru păstrarea pantofilor din piele naturală ca noi 

perii pentru pantofi din piele

Moda actuală îți permite să adaugi în garderobă o mulțime de haine și accesorii variate atât din punctul de vedere al culorilor, cât și al materialelor din care sunt realizate. Când vine vorba despre cele din urmă, pielea naturală este unul dintre cele mai apreciate datorită aspectului, dar și calității ei superioare.

Unele dintre cele mai reușite accesorii din piele naturală sunt încălțămintea și gențile, acestea arătând nu doar foarte bine, dar fiind și mai rezistente în timp în comparație cu articole asemănătoare, realizate din alte materiale sintetice. Singurul aspect căruia trebuie să îi acorzi atenție atunci când vrei ca ele să arate ca noi mai multă vreme este întreținerea.

Deși poate părea destul de pretențioasă, întreținerea pielii nu este grea, iar mai jos vei găsi sfaturi simple, utile și ușor de pus în practică, astfel încât să te bucuri de accesoriile tale pentru cât mai mult timp de acum încolo.

Întreținerea pielii – ce trebuie să știi despre acest material

Atunci când ai în dulap articole de piele naturală, cel mai probabil că întreținerea acestora este unul dintre aspectele cărora le acorzi cea mai mare atenție. Curățarea și spălarea acestora, indiferent că este vorba despre pantofi, sandale, ghete, bocanci sau adidași trebuie să țină cont de mai multe criterii. Printre cele mai importante sunt:

 • tipul de piele din care sunt realizate, mai ales că acest material natural poate fi de mai multe feluri, în funcție de modul de prelucrare;
 • anotimpul în care le porți;
 • locul și modul în care le păstrezi;
 • cât de des le porți.

Modul de întreținere al pielii naturale depinde, în primul rând, de tipul materialului, deoarece fiecare dintre ele are anumite proprietăți. Astfel, iată care sunt cele mai populare variante ale sale:

 • pielea naturală întoarsă sau velurul, care este una dintre cele mai des utilizate în realizarea tuturor articolelor purtate atât de femei, cât și de bărbați și chiar copii, fiind foarte moale;
 • pielea naturală simplă sau lăcuită, care este unul dintre cele mai des întâlnite materiale în marochinărie, fiind și unul dintre cele mai elegante, mai ales în materie de încălțăminte;
 • pielea tip box care se obține din pielea bovinelor și care se caracterizează prin aspectul său neted, rafinat;
 • din pielea cailor se obține cea de tip cordovan, care este unul dintre cele mai rafinate materiale.

Alte tipuri de piele mai rar întâlnite sunt cea de tip șevrou obținută din pielea de capră, cea de tip Saffiano, care este una dintre cele mai rezistente, și cea exotică, provenită de la reptile, pasări și chiar feline.

Pe lângă acestea mai sunt și articolele obținute din piele ecologică sau sintetică, însă acestea sunt mai puțin pretențioase decât unele din realizate din același material natural.

Tipul de piele este foarte important când vine vorba despre întreținerea sa deoarece fiecare are anumite proprietăți, având nevoie de curățare, spălare și păstrare în funcție de mai multe criterii.

După tipul de piele, anotimpul în care porți încălțămintea este la fel de important, cea pentru iarnă având nevoie de o îngrijire mai atentă decât cea de vară. La fel de important este și cât de des utilizezi perechile respective.

Când vine vorba despre curățarea încălțămintei de piele, probabil că cel mai mult te interesează produsele care se folosesc pentru acest material, care poate fi destul de pretențios. Din acest punct de vedere poți alege între:

 • soluții pregătite de tine acasă;
 • soluții profesionale pe care le găsești în magazinele de specialitate.

Pe lângă acestea, este recomandat să ții cont și de faptul că vei avea nevoie de o perie cu peri moi, o cârpă din material natural, de preferat bumbac și o cremă de pantofi. Cu ajutorul acestora, fiecare pereche de pantofi de piele naturală sau alt tip de încălțăminte trebuie îngrijită în funcție de cât de des o porți și de anotimpul în care o folosești.

Întreținerea încălțămintei de piele în funcție de tipul acesteia

Întreținerea pielii ține foarte mult de tipul de articol realizat din ea. De ce este important acest lucru? Deoarece folosirea sa dictează gradul de uzură și dacă ai nevoie să iei anumite măsuri de precauție și de păstrare pentru ca acesta să se păstreze ca nou.

Accesoriile precum gențile și portofelele, dar și încălțămintea din piele au nevoie de îngrijire specială, mai ales având în vedere faptul că unele dintre ele sunt utilizate în anotimpurile reci cu ploi și zăpadă, umezeala fiind unul dintre cei importanți factori care le pot deteriora. Din acest motiv este recomandat să îți alegi articolele cu atenție în funcție de sezonul în care urmează să le porți. Acest lucru nu înseamnă, însă, că nu ar trebui să îți iei anumite produse care îți plac doar pentru că se pot decolora sau păta din cauza apei.

Dacă te întrebi cu ce se întreține încălțămintea de piele, iată câteva idei:

 • dacă alegi soluțiile preparate în casă, săpunul, oțetul alb și bicarbonatul de sodiu sunt printre cele mai eficiente substanțe care te vor ajuta la întreținerea articolelor din piele;
 • dacă optezi pentru soluții pe care le găsești în comerț, există o mulțime de produse destinate pielii naturale.

Înainte de a apela la oricare dintre cele două tipuri de soluții, este recomandat să îndepărtezi praful de pe suprafața încălțărilor cu o cârpă moale din bumbac înmuiată în apă, mai ales că în timpul acestui proces se pot curăța și diverse pete superficiale de murdărie.

Contrar anumitor păreri, întreținerea pielii naturale nu este atât de pretențioasă, mai ales atunci când este făcută cu regularitate și se ține cont de câteva sfaturi simple, precum verificarea articolelor imediat după purtare și inspectarea lor la perioade regulate, atunci când sunt ținute la păstrare, cum poate fi cazul pantofilor și botinelor cu toc purtate doar cu anumite ocazii. Dintre toate tipurile de încălțări, însă, cele de iarnă sunt cele care au nevoie de cea mai mare atenție.

Întreținerea bocancilor și ghetelor de piele

De la finalul toamnei și până la cel al iernii, bocancii de piele sunt una dintre piesele de bază din ținutele casual ale unei femei atât pentru mersul la serviciu, cât și pentru ieșirile cu prietenii, cu familia sau chiar pentru cumpărături, deoarece sunt foarte comozi, dar mai ales foarte utili pe vreme rea.

Întreținerea și spălarea încălțămintei de piele, în special a bocancilor, pe timp de iarnă este recomandată după aproape fiecare ieșire, mai ales în perioadele cu ninsoare, deoarece umezeala îi poate păta. Mai mult, dacă străzile și trotuarele au fost stropite cu material antiderapant pe bază de sare, curățarea acestora devine necesară imediat după ce ai intrat în casă. În acest scop, este recomandat:

 • să îi cureți cu o cârpă umedă imediat ce i-ai descălțat, după care să îi pui la uscat;
 • în cazul în care au mai rămas pete, poți folosi unul dintre amestecurile de oțet alb sau bicarbonat cu apă pentru a-i curăța;
 • nu în ultimul rând, după ce te-ai asigurat că sunt curați și uscați, le poți aplica o cremă specială care să hidrateze pielea și o soluție pe bază de ceară care să țină apa la distanță.

Odată iarna terminată, întreținerea bocancilor de piele trebuie să continue cu o păstrare a acestora într-un loc ferit de umezeală. De asemenea, nu uita nici să îi verifici din când în când pentru a te asigura că nu s-au deteriorat.

Orice femeie are în dulap cel puțin una sau două perechi de ghete de piele naturală, mai ales că modelele actuale pot fi asortate în ținutele de toamnă, primăvară, și chiar de festivaluri din timpul verii, fiind foarte versatile. Tocmai pentru că sunt purtate probabil cel mai mult pe durata întregului an, întreținerea lor trebuie să fie realizată în mod regulat prin:

 • curățare de praf, în special în sezoanele calde;
 • spălare, atunci când s-au murdărit;
 • aplicare a unor produse de întreținere a pielii sub forma unor creme speciale sau a altor soluții pregătite în casă.

Dacă te întrebi cu ce se curăță ghetele de piele, apa călduță este una dintre cele mai simple și rapide soluții care te vor ajuta să le păstrezi într-o stare cât mai bună. Iată și un pont pe care îl poți folosi cu încredere pentru acest tip de încălțări, mai ales că în sezoanele în care le porți praful este cel mai dăunător: înainte de a le spăla, curăță-le cu o cârpă moale, uscată. În acest fel, particulele abrazive vor fi îndepărtate, evitând zgârieturile fine.

Dacă pentru ținutele de zi cu zi ghetele din piele sunt una dintre cele mai bune variante, pentru evenimentele deosebite la care participi pantofii cu toc sunt un must-have, având și ei nevoie de o întreținere corespunzătoare.

Cu ce se curăță pantofii din piele

Pantofii și sandalele de piele naturală, mai ales când au și un toc de tip stiletto, sunt unul dintre cele mai importante simboluri ale feminității, putând fi purtați în special la evenimente deosebite. Aceste modele de încălțări sunt, de obicei, realizate foarte fin, unele dintre ele fiind făcute din piele exotică, astfel că au nevoie și de o îngrijire specială.

Întreținerea pielii și curățarea pantofilor din acest material trebuie să țină cont de câteva aspecte foarte importante:

 • când sunt purtați la evenimente, tocurile sunt cele care pot avea cel mai mult de suferit, așadar trebuie curățate cu atenție;
 • aceștia se vor spăla doar cu produse dedicate tipului de piele din care sunt realizați, mai ales în cazul celor din materiale exotice;
 • păstrarea lor se va face individual, în cutii sau săculețe speciale care le vor oferi protecție nu doar împotriva umezelii, ci și a prafului.

Dintre toate articolele de încălțăminte de piele naturală, pantofii și sandalele sunt probabil unele dintre cele mai pretențioase, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să îi porți mai rar, ci doar că trebuie să le acorzi atenția de care au nevoie pentru a te bucura de ei cât mai mult timp.

Cu ce se spală adidașii de piele

Dacă nu ești adepta pantofilor cu toc sau, mai bine zis, vrei să îi porți doar când este nevoie, atunci probabil că din dulap nu îți lipsește încălțămintea sport, adidașii din piele fiind preferații doamnelor și domnișoarelor de toate vârstele. Aceștia sunt supuși și celor mai multe încercări, mai ales că pot fi purtați și în timpul antrenamentelor sau ieșirilor pe terenuri accidentate, cum sunt cele montane.

Cu ce se spală adidașii de piele? Pot fi curățați cu produse special create pentru îngrijirea articolelor sport, în special a velurului, acesta fiind unul dintre cele mai importante materiale utilizate în realizarea acestui tip de pantofi. De asemenea, este de preferat să:

 • eviți umezeala atunci când îi porți, mai ales pe cei din piele întoarsă, deoarece aceasta se pătează destul de ușor;
 • eviți spălarea lor la mașina de spălat, deși aceasta este una dintre cele mai tentante soluții, deoarece este foarte rapidă, însă pielea se va întări, căpătând un aspect rugos;
 • eviți spălarea lor la intervale foarte scurte de timp, fiind de preferat să îi cureți odată la câteva purtări pentru a prelungi perioadele dintre ciclurile spălare-uscare.

Dacă vrei să îi speli totuși, cea mai simplă soluție este să îi ții la înmuiat în apă cu detergent, urmat de curățarea lor cu o perie cu peri moi din silicon care să îndepărteze cu grijă murdăria. Deși mai anevoios, acest proces te va ajuta să te bucuri de aceeași pereche de încălțăminte mai mult timp, dar mai ales să îi păstrezi într-o stare cât mai bună.

Cu ce se întreține încălțămintea de piele naturală? În prezent, există o mulțime de produse pe care te poți baza pentru curățarea și îngrijirea articolelor din acest material natural care, deși pretențios, este unul dintre cele mai apreciate. Fie că alegi soluții pregătite acasă, fie unele profesionale pe care le vei găsi în magazinele de specialitate, este indicat să ții cont și de sezonul în care porți perechile favorite, în special din cauza umezelii, de tipul de piele din care sunt realizate, precum și de condițiile în care alegi să le păstrezi pentru a le prelungi durata de purtare și a le ajuta să arate impecabil cât mai mult timp.

Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com.