Livrare gratuită la cumpărături de minimum 399 LEI

Forma corpului – cum îți dai seama care este și cum să o pui în valoare

forma-corpului-uman-cum-o-pui-in-valoare

Fiecare dintre noi este unic în propriul său fel, iar acest lucru este valabil și în ceea ce privește forma corpului nostru. Înțelegerea formei corpului tău este esențială pentru a alege hainele potrivite, pentru a te simți plină de încredere și confortabil în propria piele. Tocmai de aceea, în acest articol vei putea descoperi diferitele forme ale corpului, cum poți identifica care este forma ta și cum să-ți pui în evidență frumusețea naturală.

Forma corpului – de ce este important să o cunoști

Cunoașterea și înțelegerea formei corpului sunt aspecte fundamentale ale stimei de sine și ale dezvoltării unui stil de viață sănătos și echilibrat. De-a lungul anilor, conceptul de frumusețe și de a avea un corp perfect s-a schimbat în funcție de trenduri și de presiunile sociale, dar importanța de a-ți cunoaște forma corpului a rămas constantă. Iată de ce este atât de important să te familiarizezi cu forma corpului tău și să o accepți:

Autocunoaștere și autocompasiune

Cunoașterea formei corpului tău începe cu autocunoașterea. Înțelegerea proporțiilor tale, trăsăturilor distinctive și punctelor tale forte te ajută să dezvolți o relație mai bună cu propriul corp. Acest lucru nu înseamnă doar să-ți cunoști dimensiunile, ci și să te conectezi cu propriul corp. Cu cât ești mai conștientă de corpul tău, cu atât îți poți dezvolta o relație mai sănătoasă cu acesta.

Alegerea hainelor potrivite

Cunoașterea formei corpului te ajută să alegi hainele care îți pun în valoare trăsăturile pozitive și să te simți confortabil în ele. Diferitele tipuri de corp se potrivesc diferitelor stiluri vestimentare. De exemplu, dacă ai o formă de clepsidră, poți opta pentru haine care accentuează talia, în timp ce, dacă ai o formă pară, poți alege haine care adaugă volum în partea de sus pentru a crea un echilibru vizual.

Promovarea stilului de viață sănătos

Cunoașterea formei corpului tău poate fi un pas important în promovarea sănătății. Fiecare formă a corpului are propriile sale nevoi și cerințe în ceea ce privește nutriția și activitatea fizică. De exemplu, persoanele cu o formă pară pot avea tendința de a acumula grăsime în zona șoldurilor și a coapselor, iar aceasta poate fi asociată cu un risc crescut de boli metabolice. Înțelegerea acestor aspecte te poate motiva să adopți un stil de viață mai sănătos, să faci alegeri alimentare mai bune și să ai o activitate fizică regulată pentru a-ți menține sănătatea.

Stima de sine și încrederea

Cunoașterea formei corpului contribuie la dezvoltarea stimei de sine și a încrederii în propria persoană. Atunci când înțelegi cum arăți și îți accepți corpul așa cum este, te simți mai încrezătoare și mai mulțumită de tine. Este important să înțelegi că nimeni nu are un corp perfect sau o formă a corpului ideală. Fiecare corp este unic și frumos în felul său.

Combaterea presiunilor sociale

Societatea contemporană este adesea inundată de presiuni sociale legate de aspectul fizic. Mass-media și rețelele sociale promovează frecvent standarde de frumusețe nerealiste, care pot duce la neîncredere în sine și la dezvoltarea unor obiceiuri nesănătoase, cum ar fi dietele extreme sau obsesia pentru imaginea corporală. Cunoașterea și acceptarea propriei forme a corpului te pot ajuta să te protejezi de aceste presiuni sociale și să îți concentrezi atenția pe aspecte mai importante ale vieții tale, cum ar fi sănătatea și fericirea.

Acceptarea diversității corpului uman

În cele din urmă, cunoașterea formei corpului contribuie la promovarea acceptării diversității corpului uman. Fiecare persoană are o formă a corpului unică, iar această diversitate ar trebui să fie celebrată și respectată. Prin înțelegerea și acceptarea propriului corp, poți deveni un model pentru alții și poți ajuta la schimbarea percepției sociale asupra frumuseții.

Cunoașterea formei corpului este un aspect esențial al dezvoltării unei imagini sănătoase și pozitive despre tine. Este important să îți amintești că frumusețea vine în multe forme și dimensiuni, și că fiecare corp este special în felul său. În loc să cauți să atingi standarde nerealiste, concentrează-te pe ceea ce îți face să te simți bine în propria piele și pe ceea ce contribuie la sănătatea și fericirea ta generală.

Formele corpului – o istorie interesantă

Forma corpului a fost întotdeauna un subiect de interes și importanță semnificativă în societatea umană de-a lungul istoriei. Standardele feminine cu privire la forma corpului au fluctuat semnificativ de la o epocă la alta, reflectând schimbările culturale, sociale și economice.

Antichitatea și Evul Mediu

În antichitate, idealul frumuseții feminine era reprezentat de corpurile cu forme. Femeile considerate atractive aveau sâni mari, șolduri largi și o talie rotundă. Această imagine a fost oglindită în sculpturile grecești și romane, în care zeițele erau desenate cu trăsături generoase.

Cu trecerea timpului și evoluția societății în Evul Mediu, idealul de frumusețe a suferit o schimbare semnificativă. Corpurile rotunde au fost înlocuite cu siluete mai line, deseori realizate prin purtarea de rochii ce aveau corsaje strânse și haine care aplatizau sânii și șoldurile. Acest ideal subțire și androgin a persistat în multe culturi europene timp de secole.

Renascentismul și Epoca Victoriană

În perioada Renascentistă, idealul de frumusețe a revenit la corpuri mai pline. Picturile celebrilor artiști din această epocă, cum ar fi Botticelli și Rubens, au celebrat frumusețea femeilor cu forme rotunde. Femeile aveau din nou sâni plini, talii subțiri și șolduri proeminente.

Cu toate acestea, în Epoca Victoriană, la mijlocul secolului al XIX-lea, standardele de frumusețe s-au schimbat din nou. Idealul feminin era acum reprezentat de o talie extrem de subțire, creată prin folosirea corsetelor strânse și haine cu crinoline voluminoase care adăugau volum în partea de jos a rochiei. Aceasta a fost o perioadă în care frumusețea feminină era asociată cu fragilitatea și vulnerabilitatea.

Era modernă și anii ’20

O schimbare majoră în standardele de frumusețe feminină a avut loc în secolul al XX-lea. Cu apariția mișcării feministe și a schimbărilor sociale și economice, idealul feminin a început să se transforme. Anii ’20 au adus cu ei “femeia flapper”, o imagine a femeii independente, emancipate, cu silueta plată și stiluri de îmbrăcăminte care permiteau libertatea de mișcare.

Anii ’50 și revoluția modei

Anii ’50 au adus cu ei revenirea la o siluetă feminină mai voluptoasă, cu sânii mari și talii subțiri, sub influența idolilor de la Hollywood precum Marilyn Monroe și Audrey Hepburn. Cu toate acestea, această imagine idealizată a frumuseții feminine a fost însoțită de presiuni sociale asupra femeilor pentru a se potrivi acestui standard.

Anii ’60 și mișcarea feministă

Cu mișcarea feministă din anii ’60 și ’70, idealurile de frumusețe feminină au fost din nou subiectul schimbărilor majore. Femeile au început să respingă standardul impus și să-și revendice propriile corpuri și identități. Aspectul natural, lipsa machiajului și acceptarea diversității corpului au devenit teme importante.

Anii ’90 și prezentul

În anii ’90, au apărut modele de succes care nu se încadrau în idealurile tradiționale de frumusețe. Aceasta a marcat începutul unei ere în care diversitatea corpului a devenit mai vizibilă și mai acceptată în modul în care femeile sunt reprezentate în mass-media.

Astăzi, idealul de frumusețe feminină este mai variat și mai diversificat ca niciodată. Există o recunoaștere crescută a frumuseții în toate formele și mărimile corpului, iar mișcări precum “body positivity” și “inclusivity” au căutat să promoveze încrederea în sine și acceptarea de sine.

Forma corpului a fost întotdeauna un subiect important în societate, iar standardele feminine au evoluat semnificativ de-a lungul istoriei. De la idealuri de frumusețe rotunde în antichitate, la talii subțiri din perioada victoriană și până la diversitatea acceptată în prezent, înțelegerea acestei evoluții ne ajută să apreciem mai bine complexitatea și diversitatea frumuseții feminine. Este esențial să promovăm acceptarea și iubirea de sine, indiferent de forma corpului, și să susținem drepturile și stima de sine a fiecărei femei.

De câte tipuri e forma corpului

Înainte de a intra în detalii, să aruncăm o privire la cele mai comune tipuri de forme ale corpului:

Forma corpului clepsidră

Dacă ai umeri și șolduri de aceeași lățime și o talie bine definită, ai o formă de clepsidră. Forma clepsidră la femei foarte echilibrată și adesea considerată ideală.

Forma corpului pară

Forma pară se caracterizează prin umeri mai înguști decât șoldurile. Accentuarea taliei poate fi cheia pentru a o pune în evidență.

Forma corpului măr

Dacă ai umeri mai lați decât șoldurile și o talie mai puțin definită, forma ta a corpului este cea de măr. Accentuarea șoldurilor și a bustului poate crea un echilibru vizual.

Forma corpului diamant

Forma corpului diamant este caracterizată de șolduri foarte late, talie la fel de lată și un bust îngust. Diamantul este asociat cu eleganța și grația, iar hainele care se potrivesc perfect acestei forme corpului pun în evidență frumusețea sa naturală. Femeile cu această formă pot purta cu încredere jachete cu umeri bine structurați și fuste cu croială evazată pentru a accentua talia. 

Forma corpului triunghi inversat

Forma corpului triunghi inversat este caracterizată de umeri lați și o parte superioară a corpului mai dezvoltată în comparație cu șoldurile și talia. Acest tip de siluetă este adesea denumit și “silueta în formă de A inversată”. Umerii bine conturați și pieptul proeminent conferă o prezență impunătoare, dar poate fi o provocare în ceea ce privește echilibrul proporțiilor. Pentru a sublinia armonia, este recomandat să se accentueze șoldurile și talia cu ajutorul hainelor adecvate, cum ar fi fuste evazate sau rochii cu talie înaltă.

Cum observi ce formă a corpului ai

Te întrebi frecvent „ce formă a corpului am”? Atunci, una dintre primele etape pentru a-ți înțelege forma corpului este să te oprești în fața oglinzii și să observi cu atenție proporțiile tale. Acest pas simplu îți poate oferi deja o idee generală despre tipul de formă a corpului pe care îl ai.

Analizează-ți proporțiile

Uită-te la lățimea umerilor tale în comparație cu șoldurile tale. În cazul formei clepsidră, aceste două măsurători vor fi aproximativ egale. Dacă umerii sunt mai înguști decât șoldurile, este posibil să ai o formă pară. Dacă umerii sunt mai lați decât șoldurile și talia nu este foarte bine definită, forma ta ar putea fi măr.

Ia măsurători

Pentru o determinare mai precisă, poți să-ți iei măsurătorile. Folosește o bandă de măsurare flexibilă și notează circumferința umerilor, șoldurilor și taliei. Acest lucru îți va oferi o imagine numerică a proporțiilor tale.

Consultă un specialist

Dacă ești nesigură în privința formei corpului sau dorești o evaluare mai detaliată, poți să consulți un stilist sau un consultant de modă. Aceștia au experiența necesară pentru a identifica cu precizie forma corpului tău și pentru a-ți oferi sfaturi personalizate.

Cum să alegi haine în funcție de forma corpului

Fiecare formă a corpului are frumusețea sa unică, iar vestimentația potrivită poate face minuni pentru a-ți evidenția calitățile fizice. Iată cum poți alege haine potrivite pentru fiecare tip de siluetă. Descoperă în rândurile de mai jos cum poți alege hainele în funcție de forma corpului pe care o ai.

Haine pentru silueta clepsidră la femei:

 • Alege haine care accentuează talia ta bine definită. Curelele și hainele cu talie înaltă sunt ideale.
 • Rochii cu croială bodycon, care urmează liniile corpului, sunt ideale pentru a-ți pune în evidență formele.
 • Fustele și rochiile cu linii A sau tăiate în formă de clopot pot evidenția proporțiile tale echilibrate.
 • Optează pentru haine care pun în valoare bustul și șoldurile tale.

Haine pentru corp pară:

 • Creează un echilibru vizual alegând haine care adaugă volum în partea de sus a corpului, cum ar fi bluze cu detalii la umeri sau cu guler înalt.
 • Pantalonii cu picioare evazate sau fustele cu pliuri pot echilibra proporțiile.
 • Fuste sau pantaloni de damă cu linii drepte și talie joasă pot crea un aspect proporționat.
 • Accentuează talia cu ajutorul curelelor sau a rochiilor cu talie înaltă.

Haine pentru silueta măr:

 • Optează pentru cămăși de damă care adaugă volum în zona bustului și a șoldurilor, pentru a crea un echilibru vizual.
 • Rochiile empire și cele cu croială evazată pot crea un efect de echilibru și pot ascunde zonele cu mai puțină definire a taliei.
 • Optează pentru bluze și topuri care atrag atenția către umeri și bust.
 • Evită hainele prea strâmte în zona taliei, deoarece pot sublinia lipsa de definire.

Haine pentru silueta diamant:

 • Rochiile cu tiv evazat începând de la talie ajută la accentuarea taliei și oferă echilibru între umeri și șolduri.
 • Rochiile cu talie înaltă subliniază talia și creează o iluzie de siluetă în formă de clepsidră.
 • Fustele și pantalonii cu talie înaltă pot sublinia talia și pot oferi un aspect mai echilibrat.
 • Bluzele și topurile cu decolteu în V atrag atenția spre partea superioară a corpului și subțiază aspectul umerilor.
 • Jachetele și sacourile cu talie marcată pot evidenția talia și oferi o formă mai definată.
 • Centurile și curelele peste haine pot evidenția talia și poate adăuga un element de stil.
 • Pantalonii cu croială evazată pot crea un echilibru între partea de sus și cea de jos a corpului.
 • Detaliile sau volanele în zona șoldurilor pot adăuga volum și pot echilibra proporțiile.
 • Culorile mai închise sau modelele verticale pot alungi silueta și pot crea un aspect mai echilibrat.
 • Accesoriile pot adăuga interes și pot completa outfit-ul, concentrându-se pe zonele dorite.

Haine pentru silueta în formă de triunghi inversat:

 • Bluze cu decolteu în formă de V sau U, care atrag atenția spre zona superioară a pieptului.
 • Topuri cu detalii la nivelul umerilor sau cu mâneci bufante pentru a crea iluzia unor umeri mai puțin lati.
 • Pantaloni evazați sau cu croială dreaptă pentru a echilibra proporțiile.
 • Fuste cu talie înaltă sau cu volane în zona șoldurilor pentru a crea volum în partea de jos.
 • Rochii cu talie înaltă și fustă evazată sau tip A-line.
 • Rochii cu linii orizontale în zona taliei pentru a accentua curbele.
 • Sacouri bine croite, care definesc talia și adaugă structură la partea superioară a corpului.
 • Centuri subțiri sau cu detalii interesante pentru a sublinia talia.
 • Pantofi cu toc pentru a crea înălțime și a alungi picioarele.
 • Culorile mai închise în partea superioară și culorile mai deschise în partea de jos pot ajuta la echilibrarea siluetei.
 • Imprimeurile și modelele potrivite pot adăuga interes și textură, dar ar trebui să fie concentrate în partea inferioară a corpului.
 • Coliere lungi sau cercei statement pentru a atrage atenția spre zona superioară a corpului.

Indiferent de forma corpului pe care o ai, cel mai important aspect este să te simți confortabil în hainele tale. Nu uita că moda este despre exprimarea ta personală, așa că nu ezita să experimentezi și să găsești stilul care te reprezintă cel mai bine.

Așadar, forma corpului este o parte naturală și frumoasă a identității tale. Cunoscându-ți forma corpului și știind cum să alegi hainele potrivite, poți să-ți pui în evidență frumusețea și să te simți încrezătoare în fiecare zi. Alege hainele care te fac să strălucești și să te simți minunat în propriul tău corp, indiferent de forma sa!

Sursa foto: Pexels.com.